Röportaj: Dermatolog Selda Yıldırım ile saç dökülmesi hakkında her şey!


Saç dökülmesi günümüzde hem kadınların, hem de erkeklerin yaşadığı bir saç problemi. Bu saç sorunu hakkında Saç Sırları.com okurlarının da detaylı bir bilgiye sahip olmaları için Dermatoloji Uzmanı Selda Yıldırım ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Hemen okumaya ne dersin?


1. Saç dökülmesini tanımlayabilir misiniz? Hangi aşamadaki saç dökülmesi önemli bir hale gelir?

Kadınlar için sağlıklı görünüme sahip, canlı ve parlak saçlarının olması en önemli öncelikler arasındadır. Saç dökülmesi ise hem kadın hem de erkeklerin hayatını negatif etkileyen bir durumdur.

Döngüsünü tamamlayan saç telleri dökülürler. Bu adet günlük 50-100 arasında ise normal diyebiliriz. Günde ortalama 100'den fazla saç telinin döküldüğü durumlarda ise dermatoloji uzmanına görünmek gerekir.

2. Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Genetik faktörlerin dışında saç dökülmesine karşı savaşmak mümkün müdür?

Öncelikle dökülmenin sebeplerini doğru tespit etmek gerekir. Böylelikle doğru teşhis ve bakımı uygulayabiliriz.

Kadınlarda saç dökülmesi genetik, stres, mevsimsel, yorgunluk gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Uygunsuz saç ürünü kullanımı da saçların hasar görmesine ve dökülmesine yol açabilir.

Erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırdığımız saç dökülmesi tipi kadınlarda da yaygın şekilde gözlemlenmektedir. Genetik kökenli olan bu dökülme tipi saç telinin incelmesi ve belirli bölgelerde azalması ile karakterizedir ve kelliğe gidebilir.


3. Genetik faktörlerin dışında saç dökülmesine karşı savaşmak mümkün müdür?

Gebelik sonrası saç dökülmesi hormonal kaynaklıdır. Hamilelik sürecinde artan östrojen hormonu, saç tellerini büyüme fazına sokar. Böylelikle birçok hamile kadının saçları gürleşir. Doğum sonrasında hormon seviyelerinin normale dönmesi ile birlikte saçlar doğal dökülme evresine girer. Bu yüzden genelde doğum yaptıktan sonraki 2-6 ay arasında yoğun bir saç dökülmesi olur.

Menopoz döneminde kadınlarda görülen hormonal değişimler saç kaybını artırır. Vücutta bulunan diğer hormonların düzensizliği de kadınlardaki saç dökülmesinin nedenleri arasındadır. Örneğin, guatr bezi olması gerekenden az ya da daha fazla tiroid hormonu üretiyorsa bu durum etkisini saç üzerinde gösterebilir ve saç dökülmesine sebep olabilir.

Yoğun olarak uygulanan fön, saç düzleştirici kullanımı, perma, röfle ve boya da saçların zayıflamasına, kırılarak kopmasına yol açabilir. Saç tellerimiz günden güne cansız, mat ve yıpranmış bir görünüm alır. Saça zarar veren işlemlerin sürekli yapılması saç köklerine de zarar vererek dökülmeyi tetikleyebilir.

Fiziksel travma, kaza, ameliyat, ateşli hastalık, uzun süren grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi, genellikle travmadan 3-6 ay sonra belirgin hale gelir.

Bazı kolesterol düşürücü, kan sulandırıcı, tansiyon ve antidepresan ilaçlar ile kemoterapi ilaçları da saç dökülmesine yol açabilir.

D Vitamini, çinko, folik asit, demir, b12 ve biotin eksikliği, protein açısından yoksun beslenme, aşırı ya da hızlı kilo kaybı da saç dökülmesininin sebepleri arasındadır.

4. Saç dökülmesi şikâyeti ile size gelen kişilere verdiğiniz tavsiyeler nelerdir?

Stresten uzak bir yaşam ve dengeli beslenme ile başlamak gerekir. Sonrasında ise dermatolog muayenesi ve hekimin önereceği dermokozmetiklerden yardım alarak saç dökülmesi mümkün olduğu kadar azaltabilir.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala