Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çeşitleri Nelerdir?


Saçlarımız dökülmeye başladığında panik olup her bakım yöntemini bir anda denemeye başlıyoruz. Aslında nasıl bir saç dökülmesi yaşadığını bilmeden kendi kendine bakımlara başlarsan saçlarına daha çok zarar verebilirsin. Bunun yerine hangi tip saç dökülmesi olduğunu, saç dökülmesinin nedenlerini bilip, uygun bakım yöntemlerini (tabii ki dermatologuna danışarak) deneyip, biraz sabretmek oldukça önemli. Yağlı saç için çözüm arayanlar buraya!

Biz de saç dökülmesi tiplerini ve çözüm yollarını senin için araştırdık. Saç dökülmesi neden olur, nasıl gerçekleşir gibi soruların cevaplarını araştırdık. Sen de aynı saç sorununu yaşıyorsan o zaman okumaya devam!

Hangi tip saç dökülmesi olduğunu biliyor musun?

Hangi tip saç dökülmesi olduğunu biliyor musun?

Saç dökülmesi sorununun ne tipte olduğunu mutlaka dermatologa danışarak öğrenmelisin. Uzman dermatologlar, hangi tip saç dökülmesi olduğunu çeşitli testler yardımıyla belirleyip, buna uygun bakım yöntemlerini uygularlar. Bu nedenle böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığında her şeyden önce uzmana danışmanı öneririz.

Saç dökülmesini tedavi etmeden önce saç dökülmesinin tipini ve saç dökülmesinin sebeplerini öğrenmelisin. Kendi kendine bulduğun saç dökülmesi tedavisi, saçlarına daha çok zarar verebilir. Bunun yerine dermotoloğuna danışarak kendine en uygun tedavi ve bakım yöntemini belirleyebilirsin.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

-Genetik faktörler 

Erkeklerde saç dökülmesinin %50'si genetiktir. Toplumun genelindeki saç dökülmesinin nedenleri arasında da erkek tip hormona duyarlı dökülme görülür. Kronik saç dökülmesi ileriki yaşlarda kelliğe dönüşebilir. Erken yaşta başlanan saç bakımı saç dökülmesini azaltabilir, kelliğe giden yolu yavaşlatır.

-Deri problemleri

Deri kaynaklı dökülmeler, saç derisini de etkiler. Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlı deri, mantar hastalığı gibi nedenler saç derisini etkileyerek saç dökülmesine yol açar. Deri problemleri tedavi edildiğinde saç dökülmesi durdurulabilir. 

- Yanlış beslenme alışkanlıkları

Saç telleri canlıdır. Bu nedenle saç tellerimizin beslenmesi, onların sağlığı için çok önemlidir. Az su içmek, gereğinden fazla karbonhidrat tüketmek, uzun süre aç kalmak ve tek tip beslenmek saçların dökülmesine yol açar.  

- Vitamin ve mineral eksikliği

Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri de vitamin ve minerallerin vücudumuzda yeterli olmamasıdır. B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltacaktır. 'Aşırı saç dökülmesi neden olur?' diye merak ediyorsan mutlaka vitamin değerlerini ölçtürmelisin. 

- Hormonal sebepler 

Adet gecikmesi, gebelik, aşırı akne, kilo problemi ve aşırı yağlanma gibi problemler varsa bunlar saç sağlığını etkileyebilir. Bu sorunları kan tahlili ile ortaya çıkarabilir, gerekli tedavi sonrasında sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.

- Çeşitli hastalıklar ve ilaç kullanımı

Kemoterapi süreci, tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç dökülmesini tetikler.

- Stres ve depresyon

Stres kaynaklı saç dökülmesi günümüzde çok yaygındır. Depresyon, anksiyete, psikolojik sorunlar saç dökülmesine yol açabilir. 

- Kozmetik etkenler

Saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır.

Saç dökülmesinin çeşitleri nelerdir?

Saç dökülmesinin çeşitleri nelerdir?

1.Erkek tipi saç dökülmesi

Erkek tipi saç dökülmesi, yalnızca erkeklerde değil, kadınlarda da ortaya çıkabilir ve genelde erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri arasında sayılan genetik kaynaklıdır.k Her saç telinin bir büyüme döngüsü vardır.  Erkek tipi saç dökülmesinde bu döngü zamanla zayıflar ve saç telleri daha incelmeye, incelerek de dökülmeye başlar. Sonuç olarak da saç köklerinde büyüme döngüsü sona erer ve bu bölgelerde saç uzamamaya başlar.

Genelde saç dökülmesi erkek tipinde dökülmeler tepe kısmından başlar. Bu nokta dışında saç çizgisinin yer aldığı alın bölgesi yavaş yavaş açılmaya başlar. En az saç dökülmesinin yaşandığı bölge ise ense kısmıdır.

saç dökülmesi


Erkek tipi saç dökülmesi, doğru bakım yöntemlerinin düzenli kullanımı sonucunda yavaşlatılabilir. Yavaşlatmak için dermatologuna danışıp bakımına yardımcı olacak ürünler kullanabilirsin. Bizim de favorilerimizden olan ve hem kadınların, hem de erkeklerin kullanabildiği dökülme karşıtı kürler ile saç dökülmesinin yavaşlamasına destek olabilirsin. 6 haftalık kullanım sonucunda saç dökülmesinde yavaşlama, daha az saç kaybı, daha güçlü ve esnek saçlara sahip olabilirsin.

2.Kadınlarda saç dökülmesi

Kadın tipi saç dökülmesi genelde hormonsal nedenlidir ve menopoz, doğum gibi hormon dengelerinin bozulduğu durumlarda sık sık ortaya çıkar. Doğum sonrası saç dökülmesi de yaygın bir sorundur. Kadın tipi saç dökülmesinde, dökülmelerin saçın her bölgesinde eşit şekilde seyrelmeler halinde olduğu gözlemlenir. Yani saç dipleri dışarıdan bakıldığında net şekilde görünmeye başlar.

Saç dökülmesinin nedenine ve bakım yöntemine bağlı olarak bu saç sorununun çözülebilme ihtimali yüksektir. Yukarıda da bahsettiğimiz şekilde dermatoloğa danışılarak bakım yöntemlerine ek olarak uygun ürünlerle desteklenebilir.

3.Geçici, bölgesel saç dökülmesi

Vücuttaki bir sorundan, çeşitli ilaçların kullanımlarından, hava değişimlerinden, stresten dolayı ortaya çıkan saç dökülmeleri, geçici saç dökülmesidir. Vücuttaki rahatsızlık tedavi edildikten, saçın dökülmesine neden olan ilacı kullanmayı bıraktıktan, stres azaldıktan ve hava değişimi dönemi geçtikten sonra saç dökülmesi azalır, yeni saçlar büyümeye başlar.

Ancak bu büyümeyi hızlandırmak, uzamasına, saç dökülmesinin de azalmasına yardımcı olmak için dökülme karşıtı ürünleri kullanmanı öneririz. Saç dökülmesi geçici olduğunda bu bakım ürünlerini deneyebilirsin. 

Editör önerisi: Kuaförlerin tavsiye ettiği saç dökülmesi karşıtı ürünlere sahip olmak için aşağıya tıklayabilirsin!

4.Çocuklarda saç dökülmesi

Çocuklarda saç dökülmesinin nedenleri genellikle saç kıran hastalığındandır. Tedavi sonrasında saçlar geri gelecektir. Tedaviye geç kalanların ise saçları kalıcı olarak dökülebilir. 

5.Strese bağlı saç dökülmesi

Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroit hormonunu düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Doğum sonrası saç dökülmesi de bu gruba girebilir. 2 aydan fazla olan aşırı saç dökülmesini mutlaka yakından takip etmelisin. 

6.Vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesi

Kadın hastalarda özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenmede artış gibi problemler olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekmektedir. Saçları dökülen kadınların %70'inde demir eksikliği görülür. Bu nedenle demir takviyesi yaparak saçlarını koruyabilirsin.

7.Tiroid hormonlarına bağlı saç dökülmesi 

Tiroit hormonlarının az çalışması, saçların dökülmesine yol açabilir. 8 haftalık tedavi sonucunda saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.

8.Saçkıran saç dökülmesi

Alopesi areata, birdenortaya çıkan, değişik çaplarda, bir ya da birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanlarla karakterize, sık görülen bir hastalıktır. Halk arasında “saçkıran” adı ile bilinir; ancak adının çağrıştırdığının aksine mantar hastalığı değildir dolayısıyla bulaşıcı değildir. Sadece saçta değil, sakal bölgesinde de görülebilir. Genellikle birkaç ay ya da yıl içinde tedavi ile geriler. 

Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç Dökülmesine ne iyi gelir

Saçlarım çok fazla dökülüyor, ne yapmalıyım? diye sorduğunu duyar gibiyiz. Saç dökülmesine çözüm arıyorsan ilk önce saç dökülme nedenini bulmalısın. Saç dökülmesine bitkisel çözüm bulmak yerine güvendiğin markalara ve saç dökülme karşıtı ürünlere yönelmelisin. Saçlarını güçlendirmek ve koparak dökülmelere karşı önlem almak için Kérastase Genesis Bain Nutri-Fortifiant Saç Banyosu kullanmanı öneririz. Kuru, yıpranmış ve dökülmeye müsait olan saçları güçlendiren bu şampuan saç dökülmesi tavsiyelerinden biridir. Saç banyosu sonrasında Edelweiss Kök Hücresive Zencefil Kökü içeren Kérastase Genesis Saç Maskesi kullanarak, yıpranan saçlarının onarılmasını ve yenilenmesini sağlayabilirsin. 

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Bize en çok gelen sorulardan biri: Aşırı saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesini önlemek ve aşırı saç dökülmesinin önüne geçmek için saç dökülmesi için şampuan kullanmalısın. Her yıkamada ılık su kullanmak ve saçlarının kurumasını engellemek de saç dökülmesine karşı sana yardımcı olacak Saç dökülmesi önleyici şampuan, saçlarını besler ve güçlendirir. Koparak dökülmelere karşı kontrol altına alır ve saç derisindeki yağlanmayı dengeler. 

Saçlarının yıpranmasını önlemek için ısı öncesi Kérastase Genesis Defense Thermique Durulanmayan Bakım kullanabilirsin. Biliyorsun düzleştirici, maşa gibi saç şekillendiriciler saçlarının koparak dökülmesine yol açabiliyor. Kérastase sprey 220°C'ye kadar ısıya karşı koruma sağlıyor ve saçlarını ağırlaştırmadan şekil vermeni sağlıyor. 

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala