Saçta Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?


Saçta kepek sorunu, saç derisinin soyulup, dökülmesinin oluşturduğu bir durumdur. Çok ciddi bir saç sorunu olmasa da, kim omzuna beyaz beyaz, toz gibi parçaların düşmesini, devamlı saç derisinin kaşınmasını ister ki? Eğer sen de kepek sorunu yaşıyorsan, kepek ve kepek şampuanı hakkındaki her şeyi yazımızın devamında öğrenebilirsin! 'Kepek nasıl geçer, kepek neden olur?' gibi en çok merak edilen konuları anlatıyoruz!

Kepek nedir?

kepek nedir
Öncelikle "kepek ne demek" sorusuyla başlamak isteriz. Kepek, saç derisinin pul pul dökülmesine neden olan yaygın bir saç problemidir. Bulaşıcı değildir ancak özellikle tekrarlayan durumlarda sinir bozucu bir problemdir. Saçtaki hafif kepeğe günlük bir şampuanla bakım yapıldığında azalma eğilimi gösterebilir. Ancak kepek karşıtı şampuan işe yaramazsa, belirtiler daha sonra geri dönebilir. Bu noktada da mutlaka bir dermatolog tavsiyesi almanı öneririz. Aksi takdirde saç derinde daha ciddi problemler ortaya çıkabilir.

Saçta kepek neden olur?

Saçta kepek neden olur?

Saç kepek neden olur, saç neden kepeklenir anlatalım! Saç derimizin en üst tabakası aslında devamlı soyulma halindedir çünkü tabaka sürekli kendini yeniler. Yani herkeste kepek vardır. Ancak bu noktada söz konusu olan küçük veya büyük parçalardır. Eğer omzunun üstünde devamlı beyaz toz parçaları görüyorsan saç kepeklenmesi sorunundan mustaripsin demektir. Saçta kepek neden oluşur? İşte saçta kepek sorununu ortaya çıkartabilecek bazı nedenler vardır:

1.Seboreik dermatit

Seboreik dermatit
Kepeklenme neden olur diye araştırma yapanlar ilk olarak kepek sorununu seboreik dermatitle ilişkilendirebilirler. Tabii ki beboreik dermatit rahatsızlığı olanlar da kepek sorunuyla sık sık karşılaşırlar çünkü bu deri hastalığı kulağın arkası, kaşlar, burnun kenarlarını etkilediği gibi, saç derisini de etkiler. Bunun sonucunda da saç derisi hassaslaşır, tahriş olur ve fazladan deri hücreleri üretmeye başlar. Üretilen fazla hücreler ölüp dökülerek de kepek sorununu ortaya çıkartırlar. Ancak her kepek sorunu seboreik dermatit ile ilişkilendirilmemelidir. Bu ayrımın yapılabilmesi için de mutlaka dermatolog görüşü almak gerekir.

2.Saçı yeterince taramamak

2.Saçı yeterince taramamak
Saçlarını düzenli şekilde taramayanlar, kepek sorunu konusunda risk altındadırlar çünkü dökülen saç derisi tarakla birlikte temizlenmez ve direkt olarak saçlara yapışır.

3.Düşen sıcaklıklar

3.Düşen sıcaklıklar
Genelde kış aylarında, düşen sıcaklıklar nedeniyle kepek sorunu kendini göstermeye başlar. Aynı cildimiz gibi soğuk havadan dolayı saç derimiz de kuru ve dökülmeye başlar. Bu nedenle saç derinin ısısını sabit tutabilmek için mümkün olduğunca şapka, bere takmanı öneririz.

4.Yeterli şampuanlamamak

kepek neden olur
Eğer saçlarını yeterince şampuanlamıyor ya da düzenli yıkamıyorsan, saç derin üzerindeki yağlarve deri hücreleri birikir. Biriktikçe de bu kalıntılar kepeğe neden olur.

5.Bazı hastalıklar

kepek neden olur
Parkinson gibi nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile alakalı rahatsızlıklar da kepeğe neden olabilir.

6.Beslenme düzeni

6.Beslenme düzeni
B vitamini, Çinko içeren besinler düzenli şekilde tüketilmediğinde de kepeğe davetiye çıkartabilirsin.

7.Stres

stres
Stres kepek yapar mı? Evet, duygusal ya da fiziksel olması fark etmez, stres altında da kepek gibi saç sorunları ortaya çıkabilir.

Kepekli saçın belirtileri nelerdir?

kepekli saçın belirtileri nelerdir?

Gelelim kepek belirtileri nelerdir sorusunun cevabına! Kepekli saç kaşıntı, pul pul dökülme, kızarıklık, saç derisinde hassasiyet gibi belirtileri olabiliyor. Aynı zamanda bunların dışında tekrarlayan kepek sorunu, kızarıklık, şişme, kaşıntı, kuruluk, ciltte döküntü gibi belirtileri olan ve oldukça da yaygın bir deri hastalığı olan “atopik egzama” gibi cilt rahatsızlıkları olan kişilerde de sıklıkla görülebiliyor.

Kepek çeşitleri nelerdir?

kepek çeşitleri nelerdir

Kepek, saç derisinin aşırı derecede pullanması nedeniyle oluşur. İki haftada bir saç derisindeki hücreler doğal olarak yenilenir ve ufak, görünmez pullar şeklinde yok olur. Fakat bazı etkenler yüzünden hücre yenilenmesi süreci hızlanabilir. Saç derisinde kepek olarak bilinen ölü deri hücre kümeleri oluşur. İki çeşit kepek vardır: ·       Kuru kepek: Omuzlara düşen küçük, ince beyaz pullar. ·       Yağlı kepek: Saç ve saç derisine yapışan, daha geniş ve kalın, sarımtırak pullar. Her iki durumda da kepek, saç derisinde rahatsızlık ve kaşıntıya sebep olur.

Kepek nasıl geçer?

Kepek nasıl geçer? Kepek tedavisi söz konusu olduğunda yaş ve kepeğin şiddeti faktörleri göz önünde bulundurulmalı. Bu faktörler göz önünde bulundurulduktan sonra da bir dermatoloğa danışılıp, saç kepeği temizleme yöntemlerini öğrenebilirsin. Ancak tedaviye destek olmak için aşağıdaki önerilerimizi de dikkate alabilirsin. 'Kepek kendiliğinden geçer mi?' sorusu da bizlere çok geliyor. Tedavi etmeden kepeği geçirmek gerçekten zor! Kepek için bitkisel çözümler yapanlar kepeğin kendiliğinden geçmediğini söylüyor. Fakat stres veya beslenme kaynaklı kepek problemi yaşıyorsan, bu faktörler kalktığında kepek sorununun azaldığını da görebilirsin.

1.Kepek önleyici şampuan kullan

1.Kepek önleyici şampuan kullan Eğer inatçı, tekrarlayan ve şiddetli bir kepek sorunu yaşıyorsan, saç derisindeki sebum dengesini sağlayan, kalıcı kepeği yok etmek için yoğun ve mikro soyucu etkisi olan şampuanları kullanmalısın. Ayrıca kaşıntıyı engellemek için Vitamin PP içermesine de önem göstermelisin.

2.Parabenden uzak dur

'Saç kepek nasıl geçer?' Eğer saç derinin kuru olmasından dolayı kepek sorunu yaşıyorsan, Selenyum içeren, paraben içermeyen şampuanları kullanmanı öneririz.

3. Bakım yağı kullan

Kepeği ne geçirir evde? Saç derisindeki kuruluğu önlemek için, doktoruna danışarak, saç derine çiçek yağları içeren saç bakım yağlarıyla masaj yapabilirsin. Bu sayede saç derinin nemlenmesini ve beslenmesini sağlayabilirsin.

4. Isıdan uzak dur

Saç kepek temizlemek istiyorsan saç derini kurutup, tahriş olmasına neden olacak fön makinesi, düzleştirici ve maşa gibi aletleri bu dönemde kullanmamalısın.

5.Saçlarını çok sık yıkama

Saçı çok yıkamak kepek yapar mı? Saçlarını her gün yıkıyorsan kepek sorununa davetiye çıkartıyorsun demektir. Buna engel olmak için saçlarını her gün yıkamak yerine gün aşırı kepek önleyici şampuanla yıkayıp, saçını yıkamadığın günlerde de kuru şampuandan yardım alabilirsin.

6.Şekillendiricileri dozunda kullan

Şekillendirici jöleler, macunlar, spreyler… Saç şekillendiriciler çok işe yarıyorlar ama aşırı ve çok miktarda kullanmak saç derinde birikmelereneden olabilir. Bunun da sana geri dönüşü kepek şeklinde olabilir. Bu yüzden, şekillendiricileri az miktarda ve çok sık kullanmamanı öneririz.

Kepek saç döker mi?

Kepek saç döker mi
Kuru cilt, beslenme düzeni, stres ve bazı saç ürünleri gibi birçok faktör kepeğe neden olabilir. Ancak kepeğin kendisi saç dökülmesine neden olmaz. Bununla birlikte, şiddetli kepek, bir kişinin saç derisini çok fazla kaşımasına ve yaralanmasına neden olabilir. Saç köklerinde tekrarlanan iltihaplanma, hasara ve yara izine neden olabilir, saç büyümesini yavaşlatabilir veya durdurabilir. Bu durum da saçın zayıflamasına veya incelmesine neden olabilir.

Kepek için çözümlerden faydalanmalı mı?

kepek için çözüm
Kepek sorunu için çok sayıda doğal, bitkisel çözüm önerisi de bulunuyor. Ancak kepek problemi hafife alınabilecek bir saç problemi olmadığından ve ilerleyen durumlarda daha kötü boyutlara ulaşma ihtimali olduğundan kepek için bitkisel yağlardan, doğal tedavi yöntemlerinden ziyade dermatoloğunun önerdiği tedaviyi tercih etmelisin. Çünkü saç derisi oldukça hassas olduğundan bitkisel uygulamalar saç derisine zarar verebilir. Tahriş, kaşıntı, kızarıklık gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Bebeklerde kepek neden olur, nasıl geçer?

bebeklerde kepek
Seboreik dermatit olarak da adlandırılan bebek kepeği, yetişkinlerde kepek oluşmasıyla aşağı yukarı aynı şeydir. Bebeğin saç derisi kurudur ve pul pul dökülmeler görülür.Bununla birlikte, bebek kepekleri ile yetişkinlerde görülen tür arasında büyük bir fark vardır. Bebek kepeğine neden olan etkenler: ·       Saç derisinde güneş yanığı ·       Sert bir şampuan veya çok fazla şampuan kullanmak ·       Şampuandan sonra bebeğin saçını yeterince durulamamak ·       Sert hava şartları ·       Bebeğin saç derisinde aşırı sebum oluşumu Bebeklerde kepek oluşumu söz konusu olduğunda doktor muayenesiyle uygun tedavi yöntemi bulmak oldukça önemlidir. Problemin ilerlememesi adına doktorun tavsiyelerine uyulması gerekir. Bebek kepeğine engel olmak için ise en sık kullanılan bakım yöntemlerini sıraladık: ·       Her gün uzun banyolar vermek aslında bebeğin hassas cildini kurutabilir ve bebekte kepek oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle banyo saatini olabildiğince kısa (10 dk kadar) tutmak gerekir. ·       Banyo yaptırırken suyun sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır. Aşırı sıcak suyla bebekler kesinlikle yıkanmamalıdır. ·       Nazik, bebek cildi dostu şampuanlar kullanılmalıdır. ·       Bebek cildi dostu yağlarla saç derisine nazikçe masaj yapılabilir. ·       Bebek vücudunu ve saç derisini güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır.

Kaş kepeklenmesi nedir, nasıl geçer?

kaş kepeklenmesi
Kepek, bazen kaşlar gibi saç derisi dışındaki yerlerde de ortaya çıkabilir. Can sıkıcı olabilse de, iyi haber şu ki saç derisindeki kepekten daha kolay düzelir. Kaş kepeği, bebeklerden yaşlı yetişkinlere kadar her yaşta herkesin başına gelebilir. Genellikle ergenlikten sonra, yağ üreten bezlerin çok olduğu cilt bölgelerinde meydana gelir, bu nedenle sıklıkla kafada veya yüzde (kaşlarda) kepek görülür. Kepeğin yaygın bir nedeni seboreik dermatittir. Bu yetişkinlerde kronik bir durum olabilir ve bebeklerde de kaş kepeğine neden olan durumla aynıdır. Kaş kepeğinin belirtileri: ·       Deri döküntüsü ·       Yağlı ve tahriş olmuş cilt ·       Beyazımsı pullanma Kaş kepeğinin nedenine bağlı olarak, tedavi değişebilir. Bazen bir kişi için işe yarayan şey başka bir kişi için işe yaramayabilir, bu nedenle bir tedavi senin için iyi çalışmıyor gibi görünüyorsa cesaretin kırılmasın. Kaş kepeği bazen soğuk ve kuru hava veya stres ile şiddetlenir. Kepek şampuanı gibi topikal bir mantar önleyici krem de yardımcı olabilir. Ancak tüm bunları kullanmak için mutlaka dermatolog tavsiyesi almak şarttır. Özellikle bebeklerde kaş kepeklenmesi söz konusuysa mutlaka doktor muayenesi yaptırmak gerekir.

Kepek temizlemek için ne yapmak gerekir?

kepek temizlemek
Saçtaki kepeği temizleyebilmek için öncelikle doğru şampuan kullanımına önem vermek gerekiyor. Saç derisinin ihtiyacına uygun kepek şampuanıyla saçlarını derinlemesine temizleyebilirsin.

Kepek şampuanı önerilerimiz:

Kepek önleyici şampuan önerilerimizi merak edenleri buraya alalım! İşte bizim kepek karşıtı şampuan favorilerimiz!

1.Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan

Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan
Kepeği gidermeye ve yeni kepek oluşum görünümünü azaltmaya yardımcı olan Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan ilk kullanımdan itibaren bakım sağlıyor. Normal ve yağlı, kuru, hassas saç derisine özel 3 farklı çeşidi bulunuyor. Sen de saç derinin ihtiyacına uygun çeşidini seçerek kepeğe karşı koyabilirsin.

2.La Roche-Posay Kerium DS Kepeğe Karşı Etkili Şampuan

Kepeğe karşı görünür etki sunan ve saç derisindeki sebum dengesini sağlamaya yardımcı olan La Roche-Posay Kerium DS Kepeğe Karşı Etkili Şampuan, saç derisini anında arındırır. Özellikle kepekle beraber kaşıntı sorununa yardımcı olarak kaşıntı hissi karşıtı etki gösteriyor.

3. Kérastase Symbiose

kerastase symbiose Kérastase'ın yeni kepek karşıtı bakım serisi Symbiose'un 2 şampuanı bulunuyor. Biri yağlı ve hassas saç derisi için arındırıcı, kepek önleyici hücresel şampuan Kérastase Symbiose Bain Pureté Anti-Pelliculaire, diğeri ise kuru ve hassas saç derisi için nemlendirici, kepek önleyici hücresel şampuan Bain Crème Anti-Pelliculaire. Kepek için şampuan söz konusu olduğunda Symbiose serisinin son zamanlardaki favorilerimizden olduğunu söylemek isteriz.

Kepek şampuanı nasıl kullanılmalı?

Kepek şampuanı nasıl kullanılır
Bazı kepek şampuanları günlük kullanıma uygunken, bazıları 2 günde 1 ya da haftada birkaç kez kullanılabiliyor. Bu nedenle aldığın kepek şampuanını kullanmadan önce hem doktorunun kullanım tavsiyesine kulak vermeli hem de şampuan üzerinde yazan kullanıma dikkat etmelisin. Kepek şampuanının saça uygulanışı ise diğer şampuanların kullanımından farklı değildir. Saçlarını iyice nemlendirdikten sonra saç derisine parmak uçlarınla nazikçe masaj yaparak uygulayabilir ardından bol suyla durulayabilirsin.
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala