Selenyum Nedir? Selenyumun Faydaları Nelerdir?


Selenyumun faydalarına ve nasıl tüketebileceğine yakından bakıyoruz!

Sağlıklı yiyecekler tüketerek hiç bilmediğin faydalarını da almış oluyorsun. En sağlıklı ve vücuda iyi gelen minerallerin başında selenyum geliyor. Besinlerden ve takviyelerle alabileceğin selenyum, vücudunun daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor ve hücre hasarının önüne geçebiliyor. Selenyum eksikliği olduğunda ise vücudun sana işaretler göndererek alarma geçiyor. Peki selenyum eksikliğini nasıl anlarsın? Selenyumun faydalarını ve selenyumun hangi besinlerde olduğunu seninle paylaşıyoruz. 

Selenyum nedir?

Selenyum nedir?

Selenyum, besinlerle ve takviyelerle alabileceğimiz vücut için oldukça faydalı bir mineraldir. Vücudumuz günlük olarak az miktarda selenyuma ihtiyaç duyar ve selenyum eksikliğinde yorgunluk, kas ağrısı gibi işaretlerle bize mesaj gönderir. 

Selenyum, DNA oluşturmak, hücre hasarına karşı ve enfeksiyonlara karşı vücudu korumaya yardımcı olan selenoproteinler adı verilen çeşitli enzimlerin ve proteinlerin temel bir bileşenidir. Bu proteinler ayrıca üreme ve tiroid hormonlarının metabolizmasında rol oynuyor. Kısa selenyum tüketimi vücudumuz için çok faydalı ve önemlidir. Vücuttaki selenyumun önemli bir kısmı kas dokusunda depolanır. Sadece tiroid fonksiyonuna yardımcı olan çeşitli selenoproteinler sebebiyle tiroid bezi en yüksek selenyum oranına sahiptir.

Selenyumun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Selenyumun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
  • Selenyum, selenoproteinlerin ve enzimlerin bir bileşenidir. Bu bileşim dokulara ve DNA'ya zarar verebilecek, iltihaplanma ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilecek peroksitleri parçalamaya yardımcı olan antioksidan özelliklere sahip. 
  • Selenyum, güçlü bir antioksidan özelliğindedir. Antioksidanlar, gıdalardaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önler ve vücudu hastalıktan korur. 
  • Selenyumun faydalarından biri de kanser riskini azaltmaya yardımcı olması. Yapılan çalışmalar, düzenli selenyum tüketen kişilerde kanser hücrelerinin azalbildiğini gösteriyor. Ayrıca radyoterapinin yan etkilerinden vücudu koruyabilir. Selenyum kullananların en çok faydasını gördüğü konulardan biri de tiroid bezinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olması. 
  • Aslında, tiroid dokusu insan vücudundaki diğer organlardan daha yüksek miktarda selenyum içeriyor. Çünkü selenyum tiroidin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı oluyor ve tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rol oynuyor. Sağlıklı çalışan tiroid bezi, metabolizmanızı düzenlediği, büyüme ve gelişmeyi kontrol ettiği için önemlidir. Selenyum eksikliği, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı bir tür hipotiroidi olan Hashimoto tiroiditi gibi tiroid rahatsızlıkları ile ilişkilendirilmiştir.

Selenyum Hangi Besinlerde Var?

Selenyum Hangi Besinlerde Var?

Besinlerdeki selenyum miktarı, yetiştirildiği toprağın selenyum içeriğine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bitkisel besinler topraktan selenyum elde eder ve bu da bu bitkileri yiyen hayvanlardaki selenyum miktarını etkiler. Hayvanlardan elde edilen proteinli gıdalar genellikle en iyi selenyum kaynaklarıdır. Tahıllı gıdalar, kümes hayvanları, kırmızı et, yumurta da yoğun miktarda selenyum oranı bulunur. 

En çok selenyum içeren gıdaların başında ise deniz ürünleri, sakatatlar, Brezilya fındığı geliyor. 

Selenyum içeren başlıca gıdalar: 

  • Okyanus balıkları ve kabuklu deniz ürünleri
  • Biftek
  • Hindi
  • Tavuk
  • Tahıllı gıdalarTam buğday ekmeği
  • Fasulye, mercimek

Selenyum Eksikliği Ne Anlama Gelir?

Selenyum Eksikliği Ne Anlama Gelir?

Selenyum, tiroid hormonu üretilmesi, DNA sentezi, üreme, bağışıklık sistemi gibi süreçler için oldukça önemli bir mineraldir. Vücutta selenyum olmaması yani selenyum eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Sık sık hastalanma, kas ağrısı, baş ağrısı gibi semptonlar vücutta selenyum eksikliği olabileceğini işaret eder. Böyle durumlarda mutlaka doktoruna danışman gerektiğini unutmamalısın.

Selenyum eksikliği doğrudan bitkilerin yetiştiği toprakla ilişkilidir. Yapılan incelemelerde iklim değişikliğini dünyanın bir çok yerinde etki gösterdiğini ve kademeli olarak topraktaki selenyum oranını azaltacağı tahmin ediliyor. 

Selenyumun Cilde Faydaları Nelerdir?

Selenyumun Cilde Faydaları Nelerdir?

Selenyum antioksidan özelliklere sahip mineraldir ve cildin sıkı görünmesini ve serbest radikallere karşı korunmasını sağlar. Selenyum, erken kırışıklıkların oluşma şansı olmadan serbest radikal hasarını durdurabiliyor. Ayrıca hücre zarlarını UV hasarına, iltihaplanmaya ve pigmentasyona karşı korumaya yardımcı olur.

Antioksidanların gücünü cildine yansıtmak için SkinCeuticals antioksidan serumlarla tanışmanı öneririz. Phloretin CF serum, yaşlanma belirtileri, leke görünümü ve cilt tonu eşitsizliği problemlerine karşı %10 C vitamine sahiptir. Bu antioksidan serum UVA ve UVB ışınlarına karşı gelişmiş çevresel koruma sağlama sağlar ve cilt renginin eşitlenmesine yardımcı olur. Kırışıklık gibi yaşlanma belirtileri karşıtı bakım sağlayan serumu günlük cilt bakım rutinine eklemelisin. 

Selenyum Zayıflatır Mı?

Selenyum Zayıflatır Mı?

Selenyum takviyesi direkt olarak kilo vermeni sağlamaz fakat kilo vermeni engelleyen faktörlerin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. 

Tiroid hormonlarının çalışması için yüksek düzeyde selenyuma ihtiyaç duyarlar. Eğer vücudunda yeteri kadar selenyum yoksa kalori yakman ve kilo vermen zorlaşabilir. Eğer diyet ve spor programlarına rağmen istediğin kadar kilo veremiyorsan selenyum içeren gıdalar tüketmeye başlayabilirsin. 

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala